O życiu dobrze rozmawia się w kuchni. Międzykulturowe warsztaty kulinarne to inicjatywa, łącząca amatorki i amatorów gotowania, pochodzących z krajów objętych konfliktami, o niestabilnej sytuacji politycznej lub migrantki i migrantów mieszkających na codzień w Poznaniu. Kucharze z zamiłowania pochodzą z Jemenu, Egiptu , Ukrainy i Angoli. W ramach wspólnego przyrządzania potraw nie tylko poznamy wyjątkowe przepisy i tajniki różnych kuchni, ale też wymienimy się doświadczeniami, porozmawiamy o kulturze, życiu codziennym i pokoju. Na finał, do degustacji zaprosimy wszystkich, którzy przy wspólnym, długim stole chcą dialogować o różnorodności i tolerancji.
W cyklu Kuchnia z widokiem na pokój również:
22.06 – Hacen Sahraoui
29.06 – Jasmina Metwaly
30.06 – Albaraa Alanesi i Paulina Kuntze
Iryna Panasiuk
W zeszłym roku otrzymała stypendium im. Lane’a Kirklanda finansowane przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności i przyjechała na studia do Polski. Obecnie studiuje na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu i pisze pracę dyplomową związaną z funkcjonowaniem polskich organizacji pozarządowych, w której bada działalność Migrant Info Point. Od czasu, gdy przyjechała do Polski, angażuje się społecznie na rzecz różnych organizacji pozarządowych w Poznaniu, których głównymi dziedzinami działalności jest ochrona praw człowieka oraz edukacja i kultura. W ramach stypendium odbywała staż zawodowy przy Wielkopolskim Oddziale Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” oraz Centrum Inicjatyw Młodzieżowych „Horyzonty”. Obecnie działa jako wolontariuszka na Uniwersytecie Ekonomicznym oraz przy realizacji projektu „Akademia Przyszłości” Stowarzyszenia Wiosna. Od początku 2019 roku współpracuje z Migrant Info Point w ramach projektów edukacyjnych oraz organizowania warsztatów związanych z ukraińską kulturą oraz prowadzenia konsultacji dla cudzoziemców w biurze.